Ce este uleiul presat la rece?
Uleiul presat la rece este un produs obținut prin zdrobirea semințelor oleaginoase și presarea lor fără ca ele să fie supuse unor procese termice. Folosirea căldurii la fabricarea uleiului sporește cantitatea de produs obținută, însă reduce cantitatea de vitamine, minerale și substanțe nutritive, modifică aroma naturală, calitatea lor și aduce modificări organoleptice. Tehnologia pe care noi o aplicăm ajută la păstrarea gustului natural, specific semințelor, permite extragerea într-o proporție mai mare a nutrienților, antioxidanților, vitaminelor, mineralelor etc., comparativ cu celelalte procedee.
Ulei presat la rece = avantaj sănătate
În afara gătitului, uleiurile procesate la rece se folosesc în cosmetică, farmaceutică sau medicină naturista, datorită conținutului lor bogat în vitaminele A, B, D, F, K, E, acizi grași (antioxidanți), omega 3, 6, 9, zinc, magneziu, fier, fluor, iod, potasiu, calciu, cupru, mangan, sodiu, fosfor, seleniu, sulf, etc. Folosirea acestor uleiuri ajută la prevenirea și/sau tratarea unor afecțiuni cum ar fi: cancerul de sân și colon (uleiul de in); afecțiuni ale prostatei (uleiul de dovleac); afecțiuni ale sistemului nervos (uleiul de floarea soarelui și uleiul de in).
O alegere culinară inteligentă și avantajoasă.
Uleiul obținut din presarea semințelor conține, pe lângă lipide, numeroși alți constituenți – compuși aromatici, care dau caracterul culinar al uleiului, vitamine și multe altele. De asemenea, uleiurile presate la rece dau mâncării un gust și arome plăcute, naturale, folosirea lor în dieta zilnică având un rol important în menținerea sănătății organismului (prevenirea proceselor de îmbătrânire, scăderea colesterolului și hipertensiunii arteriale, a riscului de accident vascular, eliminarea problemelor gastrice, etc).
Gustos, dar în același timp sănătos.
Omega 3 si Omega 6 sunt acizi grași esențiali pentru sănătatea inimii, dezvoltarea creierului la copii, reducerea inflamațiilor și a durerilor articulare, scăderea colesterolului, controlul tensiunii arteriale. Din păcate, organismul nostru nu poate produce acești doi acizi grași esențiali așadar, singura variantă prin care îi putem procura sunt alimentele.