Speli bine de pământ nişte cartofi. Româneşti – albi sau roşii, de care ai la îndemână. Dacă proviziile şi gusturile îţi permit, spală şi-un cartof dulce ori o sfeclă. Dă totul prin răzătoarea mandolină ca să obţii feliuţe cât mai subţiri. Condimentează-le obligatoriu cu sare şi ulei de rapiţă din belşug şi masează-le cu grijă, ca să fie lucioase şi bine acoperite de ulei pe toate părţile. Îmbogăţeşte aroma cu cimbru, usturoi, parmezan ras sau orice alte mirodenii te inspiră. Înfige feliile pe ţepuşe de frigărui şi sprijină capetele ţepuşelor pe pereţii unei tăvi, astfel încât cartofii să nu se lipească de fundul acesteia. Dă la cuptorul încins în prealabil la 200C pentru cam 35 de minute.

Dacă lipeşti feliile de cartofi unele de altele, marginile lor vor fi crocante, iar miezul se va coace domol. Dacă ai răbdare să le spaţiezi uşurel, căldura cuptorului le va învălui de jur împrejur şi le va transforma în chipsuri pe băţ. Oricum ar fi, o să iasă atât de bune, încât singurele comentarii bosumflate vor fi că nu mai sunt cartofi.

Îmbăiază cartofii în uleiul de rapiţă presat la rece atât pentru beneficiile lui, cât şi pentru că este cel mai potrivit pentru prepararea termică la temperaturi înalte. Unde mai pui că adaugă la auriul de invidiat al cartofilor bronzaţi la cuptor!